October 20, 2011

MAHAR PERKAHWINAN

 
"Demi Allah! sesungguhnya daku tidak memerlukan wang atau harta sebagai mahar atas perkahwinan ini. Setinggi mana dan sebesar mana nilai maharku pasti akan habis tanpa tertinggal sisa. Maka berikanlah kepadaku mahar yang tidak akan luput dan tidak pernah padam. Ku serahkan diriku atas nama Allah bukan kerana rasa cintaku padamu  tetapi kerana dikau mengambilku memuliakan diriku menjadi peneman suri hidupmu.  Lantaran mengasingkan dan mensucikan diriku dari ributan noda nista dunia. Itulah sebenarnya tanda cinta dan kasih antara kita".


Wahai Sang Suami apakah mahar yang kau persembahkan buat Sang Isteri yang sedang tertunduk malu itu?.

Allah SWT. berfirman: “Mahar Hawa ialah selawat sepuluh kali atas Nabi-Ku, Nabi yang bakal Kubangkit yang membawa pernyataan dari sifat-sifat-Ku: Muhammad, cincin permata dari para anbiya’ dan penutup serta penghulu segala Rasul. Ucapkanlah sepuluh kali!”.

Subhan'Allah mana ingin dicari wanita seperti ini....kadang-kadang rasa kesian pula bila ramai pasangan hari ini sudah lama berkawan/bercinta tapi masih belum diijabkabulkan. Gara-gara tabung simpanan masih lagi belum cukup tambah lagi wang hantaran serta kenduri kendara seringkali menjadi halangan. Keadaan ekonomi makin mencengkam, harga sana sini sudah tak sama seperti zaman dahulu. Tambah perit bila ramai mengambil langkah membuat pinjaman kerana tidak sanggup tunggu lama. Akibatnya lepas kahwin terpaksa pula menanggung bebanan hutang. Tapi minta maaflah kerana adakalanya bila tengok dan jengok majlis perkahwinan 'macam tak ingat'. Persalinan dan jemputan dah sama taraf diraja atau artis popular. Kalau difikir-fikir balik yang penting pernikahan selebihannya kenduri kendara untuk sanak saudara serta sahabat handai. Kenduri kendara penting bukan hanya untuk berkongsi kegembiraan bersama tetapi doa kesejahteraan dari tetamu-tetamu yang diundang. Tak mengapa biarpun kecil-kecilan namun majlisnya tetap meriah, berkat dan dilimpahi rahmat.